Stefanie Knobel

Stefanie Knobel ist Künstlerin und arbeitet zwischen Performance und Sprache. Sie interessiert sich für eine kritische Praxis, in der Choreografie nicht zu einer Instanz ästhetischer Ideologie wird, sondern als Werkzeug betrachtet werden kann, das ideologisches Urteilen entschleunigt. Ihre Arbeiten basieren meist auf körperlichen und linguistischen Praktiken, die entlang von geopolitischen Dynamiken, Mittel von Produktion, Performativität und Öffentlichkeit untersuchen. Die jüngsten Arbeiten, la molecule (in the screen), a heavy, heavy duty (2016) und Oh my silly, silly, silly mind! (2017) materialisieren Zonen des Konflikts als Möglichkeiten des hitherto Undenkbaren.

Stefanie Knobel is an artist working between performance and writing. She is interested in a critical practice that uses choreography not as an instance of aesthetic ideology but as an instrument that slows down ideological judgment. Her work mostly bases on bodily and linguistic practices, that alongside geopolitical dynamics, scrutinize means of production, performativity and the public sphere. The latest works, la molecule (in the screen)a heavy, heavy duty (2016) and Oh my silly, silly, silly mind! (2017) materialize zones of conflicts as possibilities of the hitherto unthinkable.

stefanie.knobel@gmail.com

exhibitions

Auswahl 18, Aargauer Kunsthaus, Aarau, Switzerland

my grammar and (y)ours?, On Curating Project Space, Zurich, Switzerland