Stefanie Knobel (1983) is an artist and choreographer working between performance, writing and installation.

Her recent performances and installations are internationally presented at 24/7 - Friday Milk (RU), FRAC Lorraine Metz (FR), 6. International Moscow Biennale for Young Arts (RU), Aargauer Kunsthaus (CH) Künstlerhaus Bremen (DE), Helmhaus Zurich (CH), Britto Arts Trust (BGD) etc.

Knobels work mostly bases on bodily and linguistic practices, that alongside geopolitical dynamics, scrutinize means of production, performativity and the public sphere. Her choreographic approach is dedicated to realize life and non-life situated in the different stories beyond capitalism. This embodies a material formalism like her performative breathing practice and her precise gestural layouts. Her body of work materializes zones of conflicts as possibilities of the hitherto unthinkable and is propelled by a critical re-metaphorization of "human" processes such as technology, labor and pharmaceutics.

(deutsch)

Stefanie Knobel (1983) ist Künstlerin und Choreografin und arbeitet zwischen Performance, Sprache und Installation.

Ihre jüngsten Arbeiten werden international gezeigt, so bei 24/7 - Friday Milk (RU), FRAC Lorraine Metz (FR), 6. International Moscow Biennale for Young Arts (RU), Aargauer Kunsthaus (CH) Künstlerhaus Bremen (DE), Helmhaus Zurich (CH), Britto Arts Trust (BGD) etc.

Ihre Arbeiten basieren meist auf körperlichen und linguistischen Praktiken, die entlang von geopolitischen Dynamiken, Mittel von Produktion, Performativität und Öffentlichkeit untersuchen. Ihre choreographische Herangehensweise engagiert in die Realisierung von Leben und Nicht-Leben, das sich in den verschiedenartigen Geschichten jenseits des Kapitalismus situiert. Dies verkörpert ein materieller Formalismus wie ihre performative Atempraxis und ihr präzises gestisches Layout. Angetrieben von einer kritischen Re-Metamophorisierung "menschlicher" Prozesse wie Technologie, Arbeit und Pharmazie, materialisieren ihre Arbeiten Konfliktzonen als Möglichkeiten des hitherto Undenkbaren.

stefanie.knobel@gmail.com

exhibitions

Raumstation, Zurich

Auswahl 18, Aargauer Kunsthaus, Aarau, Switzerland