Interfacing the non-

installation

laser on cotton, silicone, videos

Interfacing the non- is a gesture of resistance against the dominant story in the dichotomous structure of nature/culture, digitality/humanity, technics and all other materialities. The mixed media installation elaborates on the artist's long term research on cotton and its inextricable colonial entanglement in the phantasms of modernisation, technological development and the factor of production. Weaving text and textile, breathing and cotton are the threads of Knobel's recent practices, which are anticipations of a new subject form. The lasered text on woven cotton are now covered by transparent silicone, which glistens on the surface. With the silicone-cotton as background, three hand choreographies on flatscreen monitors seemingly reflect our daily movements, yet, the perseverant gestures manifest the being in progressive time and space dimensions. The relations created here are seeking transits, formalizing a state of remaining self-unfinished.

(Text: Miwa Negoro, Independent Curator)

Interfacing the non- ist eine widerständige Geste in der

dominanten Erzählung um die dichotome Struktur von Natur und Kultur, Digitalität/Menschlichkeit, Techniken und

anderen Materialitäten. Die Mixed Media Installation baut auf

einer mehrjährigen Recherche der Künstlerin zu Baumwolle und deren unentwirrbaren Verwicklung der Phantasmas von Modernisierung, technologischer Entwicklung und dem Faktor der Produktion auf. Weben, Text und Textil, Atmen und Baumwolle sind die Fäden aus Knobel‘s jüngsten Praktiken, die gleichzeitig Antizipationen einer neuen Subjektform sind. Der gelaserte Text auf gewobener Baumwolle ist nun von einer transparenten Silikonschicht überdeckt, die auf der Oberfläche glänzt. Mit der Silikon-Baumwolle im Hintergrund, reflektieren drei Handchoreografien auf Flachbildschirmen scheinbar unsere Alltagsbewegungen, und doch offenbaren die beharrlichen Gesten das Sein in progressiven Zeit- und Raumdimensionen. Die Relationen, die hier gemacht werden, gleichen suchenden Durchgängen, die einen Zustand des Selbst-Unfertigen formalisieren.

(Text: Miwa Negoro, Freie Kuratorin)

Interfacing the non- (2018)

Laser on cotton, silicone, videos

Fotos: Miwa Negoro, 2018.